Till startsidan   Alla artiklar   Alla videos   Alla podcasts Fondskola Ordlista

ODIN blev Årets Bästa Fondbolag, Årets Bästa Globalfond och Årets Bästa Nordamerikafond

ODIN blev Årets Bästa Fondbolag, Årets Bästa Globalfond och Årets Bästa Nordamerikafond

Utmärkelsen Årets Fonder 2019 utses bland de 1800 fonder som finns på Fondmarknaden.se’s plattform. Glädjen var stor i ODIN när vi fick tre priser på kvällens gala!

Priserna tilldelas de bästa fonderna inom 10 kategorier, samt Årets Fond, Årets Fondbolag och Årets Nykomling. Såhär skriver Fondmarknaden.se om prisutdelningen;
”Nordiska fondbolag ligger i topp 2019 och levererar såväl på sin hemmaplan som på de globala marknaderna. Det är en trend vi har sett under flera år och avspeglar sig i vinnarfonderna som nu koras. Nordiska aktörer leder även arbetet inom hållbarhet och klimatsmarta investeringar genom utveckling med framgångsrika resultat under såväl 2019 som de senaste åren. Genomgående inom samtliga kategorier är att fokus på små- och medelstora bolag har varit ett vinnande koncept.
Aktiv förvaltning har under året utklassat index och vinnarna inom samtliga kategorier består enbart av aktivt förvaltade fonder. Aktiva förvaltare har kunnat ta stora allokerings- och placeringsbeslut och gynnats av en stark fastighets- och tekniksektor samtidigt som man kunnat parera tunga indexförlorare som exempelvis banksektorn. Vi ser även att årets vinnare är mindre storleksmässigt och undviker därmed att bli ”dolda” indexfonder.”

Glada kollegor i ODIN (från uppe till vänster) – Harald Nissen, Oddbjørn Dybvad, Jessica Walter, Zeljko Milic och Erik Andrén

Oddbjörn Dybvad fick pris för Årets Bästa Globalfond 2019 med motiveringen:
”Trots en klar nordisk förankring har man visat att man på ett framgångsrikt sätt kan ta del av värdeskapandet som sker över hela världen. Med en tydlig geografisk och branschmässig variation i fonden har man levererat goda förvaltningsresultat samtidigt som man skickligt parerat den övergripande oron i marknaden.”
Teknisk data 36 månader: Genomsnittsavkastning: 16,58 %, Standardavvikelse: 14,19 %,  Sharpekvot: 1,08

Harald Nissen fick pris för Årets Bästa Nordamerikafond 2019 med motiveringen:
”Som en av Nordens ledande fondförvaltare har man med en koncentrerad portfölj hittat fina värden på andra sidan Atlanten. Med en framgångsrik förvaltning av amerikanska bolag som tydligt särskiljer sig från index och andra konkurrerande fonder har man på ett värdeskapande och kompetent sätt bevisat sin ledande ställning inom denna kategori.”
Teknisk data 36 månader: Genomsnittsavkastning: 18,92 procent, Standardavvikelse: 15,46 procent,  Sharpekvot: 1,25

ODIN blev Årets Bästa Fondbolag 2019 med motiveringen:
”Fondbolaget har uppmärksammats i flera fondkategorier under året och uppvisar en helhet och bredd som sträcker sig långt från Nordens gränser. Med starka investeringsbeslut, ett gott omdöme och relevant kunskap har förvaltningsteamet tillsammans bevisat att man är en global aktör att räkna med.”