Till startsidan   Alla artiklar   Alla videos   Alla podcasts Fondskola Ordlista

ODIN Small Cap blev Årets Nykomling – vilken fantastisk 1-årspresent!

ODIN Small Cap blev Årets Nykomling – vilken fantastisk 1-årspresent!

Vi är så otroligt glada att få ta emot det här priset! Det här året gjorde verkligen att våra bolag fick bevisa sig direkt.

Utmärkelsen Årets Fonder 2020 utses bland de 1800 fonder som finns på Fondmarknaden.se’s plattform. Priserna tilldelas de bästa fonderna inom 10 kategorier, samt Årets Fond, Årets Fondbolag och Årets Nykomling. ODIN Small Cap blev Årets Nykomling med motiveringen:

I slutet på januari drar ODIN som en av Nordens ledande förvaltare igång denna nykomling som i sig må vara ny men med en investeringsfilosofi som är sig lik. En filosofi och förvaltning som minst sagt satts på prov under årets turbulens. Med gott omdöme, relevant kunskap och ett tydligt kvalitetsfokus har man på ett imponerande sätt lyckats vända utmaningar till möjligheter – ett bevis på en intakt filosofi och ett långsiktigt perspektiv.”

”Vi är så otroligt glada att få ta emot det här priset! Det här året har gjort att våra bolag fick bevisa sig direkt. Att vi investerar enligt ODIN-modellen, där vi bara köper hållbara kvalitetsbolag med en sund företagskultur, har gjort att vi har kunnat känna oss lugna med de bolag vi har i portföljen även när marknaderna skakat. Att vi har fått in 3 miljarder i förvaltat kapital på mindre än ett år är ett stort förtroende som vi i ODIN arbetar hårt med varje dag för att förvalta”, säger Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud, förvaltare av ODIN Small Cap.

Fonden avkastade 42,7 procent under 2020 (att jämföra med index 21,5 procent) och det trots att vi missade hela januaris uppgång. Vi är väldigt glada över hur våra bolag har presterat under 2020.

Vinnarintervju med förvaltarna Jonathan och Hans Christian

Fondmarknaden.se’s VD Mikael Tjäder säger:
”Under ett år som 2020 med stor osäkerhet och turbulens på marknaderna sätts verkligen förvaltarna på prov. Gemensamt för alla vinnare är att de är aktivt förvaltade fonder som på bästa sätt försöker hitta bolag, sektorer eller regioner som har bättre förutsättningar än snittet. Och bland våra vinnarfonder har man verkligen lyckats väl med detta, både i år och på längre sikt”, säger Mikael Tjäder, VD på Fondmarknaden.se.

På Fondmarknaden.se har följande grundläggande kriterier granskats för årets vinnare inom respektive kategori:

  • Avkastning under 2020
  • Genomsnittsavkastning de senaste 36 månaderna
  • Risknivå
  • Avkastning i förhållande till risk (Sharpekvot)
  • Tillgänglighet för den genomsnittlige fondspararen
  • Hållbarhetsbetyg i förhållande till kategori (Morningstars hållbarhetsrating)

ODIN Small Caps förvaltare Hans Christian Bratterud och Jonathan Schönbäck.